BOUKE PETETERSON
FOTOGRAFIE

Oud glas voor je digitale camera

Is fotografie je lust en je leven? Hou je van experimenteren? Lees dan snel verder over het gebruik van oude objectieven.In de tijd van de analoge fotografie was er voor de fanatieke fotograaf, net als nu, ook al een ruim assortiment aan objectieven beschikbaar. Weliswaar is de techniek in al die jaren aanzienlijk verbeterd, maar ook toen had je al objectieven, waarmee je prachtige resultaten kon behalen.

“Ieder objectief heeft zijn eigen karakter.”
— Bouke Peterson

Zo’n twintig jaar geleden zag je dat veel mensen de overstap van de analoge naar digitale fotografie maakten.
Stapte je over van merken waarvan de producenten hun objectieven met de M42-(schroef)vatting uitrustten, zoals Pentax, Praktica, Petri, Zenit, Cosina, Fujica, dan betekende dat in veel gevallen dat je, behalve een andere body, vaak ook andere objectieven aanschafte, wanneer deze niet pasten op je nieuwe toestel.
Veel analoge toestellen kwamen op die manier terecht op de zolder, bij kringloopwinkels of, in het ergste geval, op de vuilstortplaats. Je kon er immers niks meer mee?

Inmiddels lijkt het tij gekeerd. Fotofanaten grijpen weer terug naar analoge fotografie en de markt speelt daarop in, met een groeiend assortiment aan films en benodigdheden voor het thuis inrichten van een donkere kamer, in vakjargon een DOKA.

Sinds een paar jaar wordt de markt toenemende mate overspoeld met adapters, waarmee je je oude analoge objectieven een nieuw leven kunt geven op je digitale camera. Dat is een ontwikkeling waar ik blij van word: afgezien van het feit dat ik me niet kan vinden in het simpel weggooien van producten die nog prima langer mee kunnen, is het gebruik van “oud glas” bigtime FUN. Het kan interessante resultaten opleveren, omdat elk objectief zijn geheel eigen karakter heeft.

Er is echter een maar: de autofocus ontbreekt op deze oude objectieven, of wordt niet door de adapter aan de body doorgegeven. Je moet zodoende iedere opname handmatig scherpstellen. Is dat erg? Welnee, je gaat er heel anders door fotograferen. Het als een malle op mitrailleurtempo fotograferen, zonder je werkelijk bewust te zijn WAT je nu eigenlijk fotografeert, door één van mijn docenten ooit treffend getypeerd als “sluiterdiarree”, behoort meteen tot het verleden. Fotograferen met veel aandacht komt ervoor in de plaats. Je denkt langer na over je uitsnede, compositie, standpunt, scherpte enz. Die zekere traagheid, doordat je veel bewuster fotografeert, komt je resultaat ten goede.

Zin om ermee aan de slag te gaan? Kijk dan even op Marktplaats of EBay naar de treffers van een zoekopdracht met de term M42.
Veel plezier!

Comments (47):

Comments are closed.